Inflammatoriske rygg- og leddsykdommer

Inflammatoriske (betennelsesaktige) rygg- og leddsykdommer er en samlebetegnelse på tilstander karakterisert ved ikke-infeksiøs betennelse i ett eller flere av kroppens ledd og/eller ryggsøyle. Dette er autoimmune systemiske sykdommer som blant annet kan medføre hevelse og smerter i leddene og på sikt skade leddbrusk og bensubstans. Sykdomsutvikling kan også medføre at andre organer, som øyne, lunge, tarm eller hud, blir påvirket.

Blant de inflammatoriske revmatiske rygg- og leddsykdommene som blir utredet, finner vi blant annet

  • revmatoid artritt
  • kroniske uspesifiserte artrittsykdommer
  • spondylartritter.

Revmatoid artritt er på folkemunnet kjent under benevnelsen leddgikt, mens kroniske uspesifiserte artrittsykdommer, er en betegnelse som brukes om leddbetennelse i flere ledd (polyartritt) hvor kriteriene for noen av de andre diagnosene ikke er oppfylt. Spondylartritter, som er en samlebetegnelse som innbefatter følgende sykdommer:

  • uspesifisert spondyloartritt
  • ankyloserende spondylitt (Bekhterews sykdom)
  • psoriasisartritt (PsA)
  • reaktiv artritt
  • artritt ved inflammatorisk tarmsykdom

Henvisning og vurdering

For å bli vurdert ved revmatologisk poliklinikk om du har en rygg- eller leddsykdom, trenger vi en henvisning fra fastlegen din. I noen tilfeller skal du ta blod- og urinprøver før du kommer til den første timen. Dette vil du få beskjed om i innkallingen.

Utredning

Du blir henvist til revmatologisk utredning når sykdomstegn eller blodprøvesvar gjør at fastlegen mistenker betennelse i ledd eller indre organer (inflammatoriske revmatologiske sykdommer).

Behandling

Dersom du får diagnostisert en inflammatorisk rygg- eller leddsykdom kan det bli aktuelt med videre behandling. Behandlingen kan deles inn i symptomreduserende medikamentell behandling og sykdomsreduserende antirevmatiske legemidler (DMARD). Symptomlindrende behandling kan være smertestillende (Paracet) og betennelsesdempende medisiner (NSAIDs som f.eks Naproxen og Ibux). De sykdomsreduserende medisinene demper overaktiviteten i immunsystemet for å hindre utvikling av leddskade.

I startfasen er ofte kortison (Prednisolon) aktuelt, enten i tablettform eller som injeksjon i ledd. Det mest aktuelle sykdomsmodifiserende legemiddelet er Methotrexate (eventuelt Salazopyrin og leflunomid (Arava)). Dersom disse ikke har tilstrekkelig effekt, kan det bli aktuelt med ”biologiske legemidler”. Dette er medisiner som er spesialfremstilt for å virke på spesifikke deler av betennelsesprosessen. De biologiske medikamentene har best effekt når de kombineres med Methotrexate, og legemidlene gis som intravenøs infusjon eller settes rett under huden via en sprøyte eller penn.

Oppfølging

Pasienter med inflammatorisk rygg- eller leddsykdom følges ofte opp i et samarbeid mellom fastlege, lege og det øvrige tverrfaglige teamet på revmatologisk avdeling. God oppfølging er viktig i startfasen av sykdommen og ved endring av behandlingsopplegg. Det er revmatologen som gir retningslinjer for kontroll og tar stilling til behandlingsvalgene.

Kontakt

Revmatismesykehuset Poliklinikk
Ventetid: Ikke oppdatert

Ventetid: Ikke oppdatert

Kontakt Poliklinikk

Revmatismesykehuset

Revmatismesykehuset

Margrethe Grundtvigs veg 6, 2609 Lillehammer

Transport

Nærmeste busstopp er ved Lillehammer sykehus

Kjører du egen bil til sykehuset, kan denne parkeres på parkeringsplassen merket B, eventuelt foran hovedinngangen. Henvend deg i resepsjonen for å få registrert ditt bilnummer elektronisk for gratis parkering. Alternativ parkeringsplass kan være Maihaugen (Apcoa Flow).

Pasienter som deltar på temadager/grupper skal parkere på Maihaugen.

Ventetid

Ikke oppdatert ventetid for utredning

Kurs

  • Gruppe: Inflammatorisk revmatisk sykdom - 6 samlinger
    Målet er å gi deg nok kunnskap til å kunne medvirke i egen behandlings- og rehabiliteringsprosess, samt å leve best mulig med din revmatiske sykdom.
    Gruppe: Inflammatorisk revmatisk sykdom - 6 samlinger
    24.
    oktober
    2024
    6 dager