HELSENORGE
Poliklinikk

Tommelrotslitasje

Tommelartrose er en sykdom der brusken i leddet hvor tommelen møter håndleddet blir tynnere. Det kan gi smerte ved bevegelse i tommelen og nedsatt kraft i tommel- og pekefingergrepet. Artrose i tommelens rotledd er den nest hyppigste formen for slitasjegikt i hånden.

Ventetider

Innledning

Leddflatene i håndens ledd dekkes av en brusk som fungerer som glideflate og støtdemper. Med alderen blir brusken svakere og slites hos mange mennesker. Dette kalles artrose. 

Artrose i tommelens rotledd er den nest hyppigste formen for slitasjegikt i hånden, etter artrose i de små fingerleddene. Årsaken er uklar, men med alderen blir leddbrusken svakere og slites hos mange mennesker. Artrose i basen av tommelen kan gi smerte og hevelse ved bevegelse, lokal ømhet og ofte betydelig nedsatt kraft i tommel-pekefingergrepet. 

Til å begynne med gjør det mest vondt å gripe, for eksempel å vri om en nøkkel. Det kan gjøre vondt å løfte en melkekartong. Etter hvert kan du også få verk om nettene. 

Graden av smerte varierer veldig. Noen med kraftig artrose har få eller ingen symptomer.

Tilstanden kan føre til feilstillinger som reduserer håndens funksjon. Tilstanden kan forekomme hos både menn og kvinner, med en overrepresentasjon av kvinner etter ca. femti års alder.


 

Henvisning og vurdering

Kontakt fastlegen din dersom du har smerter i tommelregionen. Legen henviser deg vanligvis til trening hos ergo- eller fysioterapeut dersom du har en behandlingstrengende tommelrots-artrose. 

Du kan også bli henvist direkte til spesialist i ortopedisk kirurgi/plastikkirurgi for å vurdere videre trening av håndfunksjonen, eller for å sette opp time for kirurgisk inngrep.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Diagnosen stilles ut fra sykehistorie, legens undersøkelse og røntgenundersøkelse. Lege eller terapeut undersøker håndens funksjon, styrke og smertepunkter.

Under

Hvor store plager du har, avgjør hvilken behandling du får.

Ved lettere plager kan en støtteskinne (ortose) til tommelen, for eksempel av typen PUSH-ortose, eller en myk ortose i neoprene, gi smertelindring og støtte. Du kan kjøpe hjelpemidler som letter dagliglivet. Betennelsesdempende legemidler eller å sprøyte kortison i leddet kan lindre ubehaget. Effekten av kortisoninjeksjon kan vare fra tre til seks måneder, og behandlingen kan gjentas et par ganger.

Dersom ikke noe av dette har effekt, kan det bli aktuelt å operere.  

Før operasjon

Dersom du bruker blodfortynnende medisin (Marevan) må du ikke ta dette de tre siste dagene før operasjonen. Dersom du må bruke Marevan på grunn av hjerteklaffoperasjon eller blodpropp til lunge eller hjerne, må du ta kontakt med din fastlege.

Under operasjonen

Det vanligste er å fjerne det lille benet som tommelen ligger mot ved håndleddet der leddbrusken er ødelagt. Operasjonen kan gjøres i narkose eller lokalbedøvelse og tar fra 30 til 45 minutter. 

 

Etter

Som oftest legges en gipslaske over tommelen og håndleddet etter operasjonen. Denne skal være på i to uker. Fingrene og den ytterste delen av tommelen er frie og kan beveges utenfor gipsen. Det er vanlig å fjerne gipsen til fordel for en tommelskinne etter 14 dager. Denne kan du ta av og på ved behov og bør brukes flittig.

For å motvirke hevelse etter operasjonen bør du

  • holde hånden høyt, i hjertehøyde når du ikke bruker den. Strekk armen oppover i den grad gipsen tillater dette. Ha hånden på en pute om natten.
  • bruke hånden så mye som gipsen tillater, men du bør unngå tunge løft.

Smerte

Du kan ha vondt i operasjonsområdet i noen dager. Ta smertestillende som Paracet og Ibux hvis du har behov for det. Smerten som du tidligere kjente da du hvilte hånden forsvinner vanligvis etter operasjonen, men smerter ved belastning kan vedvare. 

Sykemelding

Sykemeldingens lengde avhenger av hvor tungt arbeid du har. Vanligvis er du sykemeldt hele perioden du har på gips/ortose, av og til lengre.

Kontroll

Etter to uker møter du til kontroll hos ergoterapeut og lege på poliklinikken. Der blir gips og sting tatt av og du får en ortose (støtteskinne). Du får beskjed om når og hvor lenge du skal bruke støtteskinnen. Vanligvis er det ikke nødvendig med røntgen etter operasjonen. Du kan vaske hendene som vanlig med såpe.

Arr

De første månedene kan arret være rødt, hardt og blankt. Hold huden ren og tørr, ha på et plaster, og smør og masser gjerne arret med en fuktighetskrem.

Opptrening

Det er lang opptreningstid etter operasjonen, og det kan ta 3-12 måneder å gjenvinne funksjon med stabilitet og kraft. Trening etter operasjonen skjer hos ergoterapeutene, hvor du vil få tilpasset ortoser og få veiledning for opptrening av bevegelighet og styrke. Bevegelsen i tommelen påvirkes vanligvis ikke av en operasjon, men operasjonen kan medføre en viss nedsatt kraft i tommel-pekefingergrepet.

Vær oppmerksom

Du bør kontakte poliklinikken dersom gipsen forskyves, kjennes for trang, om du får feber, har langvarig verk eller hevelse som ikke går tilbake.

Det kan forekomme skade av hudnerver i operasjonsområdet som kan føre til nummenhet over tommel eller i verste fall smerter (nevrinom), hvor huden blir overfølsom. Dette er tilstander som kan forsvinne, eller i noen tilfeller vedvare livet ut. En annen komplikasjon er økte smerter og forverret feilstilling av tommelen.

Kontaktinformasjon

Kollektivtransport

Nærmeste busstopp er ved Lillehammer sykehus

Parkering

Dersom du kjører bil så får du gratis parkering ved å registrere bilnummeret ditt ved ankomst i resepsjonen. Det kan til tider være begrenset med ledige parkeringsplasser, dersom du ikke får parkert så henvises det til parkeringsplassen på Maihaugen.

Praktisk informasjon

Avbestille eller endre time

Dersom du har spørsmål om en timeavtale, ønsker å endre eller avbestille time, må du ta direkte kontakt på telefon mandag - fredag kl. 08.00-11.00 eller 12.00-15.00

Bruk telefonnummeret på innkallingsbrevet.

Det er mange pasienter som venter på behandling hos oss. Vi oppfordrer derfor at du gir beskjed om endring eller avbestilling av time så tidlig som mulig.

Timeavtalen må avbestilles/endres minst 24 timer (kun hverdager) i forveien. Dersom timen din er på en mandag, må du avbestille den senest fredagen før.

Du kan ikke avbestille eller endre time ved å sende oss e-post eller melding på sosiale medier. Dette er for å overholde personvernloven og pasientsikkerhetsloven.

Foto og film

​​​Det er tillatt å ta bilder og filme på Revmatismesykehusets område, men vær oppmerksom på at pasienter, pårørende og helsepersonell ikke skal fotograferes eller filmes uten samtykke. 

Hvordan forebygge spredning av bakterier

​•Vask hendene ofte, bruk ev. hånddesinfeksjonsmidler
•Be om nytt sengetøy eller nattøy om du trenger det
•Be pårørende og venner om å vente med å besøke deg dersom de ikke er helt friske

Ikke møtt til time

​Hvis du ikke møter, og ikke har gitt beskjed minst 24 timer i forveien, må du betale et gebyr på kr 1125. Dette gjelder selv om du har frikort for egenandel.

Kiosk

​Vi har en liten kiosk i resepsjonen.

Taushetsplikt

​​Alle sykehusets medarbeidere har taushetsplikt. Ved ankomst til sykehuset opplyser du hvilke pårørende som skal få opplysninger om din sykdom og behandling. Du kan selv sette begrensinger på om slike opplysninger skal gis.

Tolketjeneste

​Fremmedspråklige pasienter kan få hjelp av tolk under sykehusoppholdet og i poliklinikkene. Det samme gjelder tolketjeneste for døve, døvblinde og hørselshemmede. Tolketjenester er gratis. Ved behov for tolk meldes dette til avdelingen/sengeposten.

Trådløst nett (Wi-fi)

Pasienter og pårørende kan logge på det trådløse nettverket "SykehusGjest". Første gang må du registere deg med telefonnummer.

Fant du det du lette etter?