HELSENORGE
Poliklinikk

Reaktiv artritt

Reaktiv artritt er en leddbetennelse (artritt) hvor leddene blir smertefulle og hovne etter en infeksjonsepisode. Vanligvis har infeksjonen vært i tarmen, kjønnsorganene eller urinveiene.

Innledning

Symptomer

Smerter og hevelse i ledd som kommer plutselig, vanligvis 1-4 uker etter en infeksjon. Ofte involveres få ledd (opptil 4 ledd).  Typiske ledd som rammes er kne, ankel, eller ledd i føttene. Noen pasienter har senebetennelse i akillessenen eller i senefester i fotsålen.

Øye-symptomer som øyekatarr (betennelse/inflammasjon på øyets overflate, kalt konjunktivitt ) kan også forekomme.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Utredning

Diagnose

Avhenger av utbredelsen og lokalisasjon av smerter og hevelse i armer/ben. I tillegg må der være en sykehistorie der du har hatt en infeksjon som diare, seksuelt overførbar sykdom eller urinveisinfeksjon. Dersom du har hatt en kjønnssykdom, kan det være nyttig å vite hvilken bakterie du har hatt. Det er ikke nødvendig å finne bakterien dersom du har hatt diaresymptomer.

Behandling

Medikamentell behandling

  • Antibiotika ved seksuelt overført kjønnssykdom.
  • Betennelsesdempende medisiner (Antiflogistika) som f.eks Ibuprofen, Naproxen eller Diclofenac.
  • Kortisoninjeksjon i ledd.
  • Kur med Prednisolontabletter.
  • Ved langvarige, kroniske tilstander kan antirevmatisk behandling i form av sulfasalazin (Salazopyrin) eller methotrexate forsøkes. I sjeldne langvarige tilfeller kan eventuelt behandling med biologisk medisin (TNF-alfa-hemmer) forsøkes, hvis de andre medikamentene ikke har hatt effekt.

Øyesymptomer

Behandles noen ganger med kortisondråper. Hvis det oppstår øyesmerter eller uklart syn bør man vurderes av øyelege for å få undersøkt om det kan være regnbuebetennelse (iridocyklitt).

Oppfølging

Sykdomsvarighet

De fleste blir raskt bedre uten å få tilbake symptomene. Hos noen vil sykdommen innimellom gi symptomer. Hos en liten gruppe blir sykdommen kronisk.

Helsepersonell

Sjekkliste for utskriving - fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

Faresignaler

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Avbestille eller endre time

Dersom du har spørsmål om en timeavtale, ønsker å endre eller avbestille time, må du ta direkte kontakt på telefon mandag - fredag kl. 08.00-11.00 eller 12.00-15.00

Bruk telefonnummeret på innkallingsbrevet.

Det er mange pasienter som venter på behandling hos oss. Vi oppfordrer derfor at du gir beskjed om endring eller avbestilling av time så tidlig som mulig.

Timeavtalen må avbestilles/endres minst 24 timer (kun hverdager) i forveien. Dersom timen din er på en mandag, må du avbestille den senest fredagen før.

Du kan ikke avbestille eller endre time ved å sende oss e-post eller melding på sosiale medier. Dette er for å overholde personvernloven og pasientsikkerhetsloven.

Foto og film

​​​Det er tillatt å ta bilder og filme på Revmatismesykehusets område, men vær oppmerksom på at pasienter, pårørende og helsepersonell ikke skal fotograferes eller filmes uten samtykke. 

Hvordan forebygge spredning av bakterier

​•Vask hendene ofte, bruk ev. hånddesinfeksjonsmidler
•Be om nytt sengetøy eller nattøy om du trenger det
•Be pårørende og venner om å vente med å besøke deg dersom de ikke er helt friske

Ikke møtt til time

​Hvis du ikke møter, og ikke har gitt beskjed minst 24 timer i forveien, må du betale et gebyr på kr 1125. Dette gjelder selv om du har frikort for egenandel.

Kiosk

​Vi har en liten kiosk i resepsjonen.

Taushetsplikt

​​Alle sykehusets medarbeidere har taushetsplikt. Ved ankomst til sykehuset opplyser du hvilke pårørende som skal få opplysninger om din sykdom og behandling. Du kan selv sette begrensinger på om slike opplysninger skal gis.

Tolketjeneste

​Fremmedspråklige pasienter kan få hjelp av tolk under sykehusoppholdet og i poliklinikkene. Det samme gjelder tolketjeneste for døve, døvblinde og hørselshemmede. Tolketjenester er gratis. Ved behov for tolk meldes dette til avdelingen/sengeposten.

Trådløst nett (Wi-fi)

Pasienter og pårørende kan logge på det trådløse nettverket "SykehusGjest". Første gang må du registere deg med telefonnummer.

Fant du det du lette etter?