Undersøkelse, Magnetisk resonans
MR
Ved MR-undersøkelse ligger du i et magnetfelt. Bildene produseres ved hjelp av en kombinasjon av magnetfelt, radiobølger og datateknologi. MR-undersøkelse innebærer ingen form for røntgenstråling.
MR-undersøkelser er særlig effektive for å undersøke muskulatur, bindevev og sentralnervesystemet. De kan også avdekke endringer og sykdommer i skjelett, hjerte, bryst, blodårer, urinveier, bukorganer og tarmsystemet.
Henvisning og vurdering
Før undersøkelsen
Sikkerhet
På grunn av det sterke magnetfeltet er det viktig å informere om eventuelle:
- pacemaker, ICD eller etterlatte elektroder
- innoperert høreapparat (Cochleaimplantat)
- brystimplantat med ventil
- nevrostimulatorer
- annet innoperert metall og elektronikk
- klips på blodkar i hodet
- metallsplint i øye
- graviditet
Hvis du har noe av det over, ring avdelingen du har tid hos og informer.
Sjekkliste
Dette må fjernes før undersøkelsen:
- Klokker, bank- og kredittkort. Disse kan bli ødelagt av magnetfeltet
- Metallgjenstander som briller, kulepenner, nøkler, hårnåler og smykker og lignende. Disse kan trekkes inn mot apparatet i stor fart.
- Høreapparat. Det kan bli påvirket av magnetfeltet.
- Tannproteser. De kan gi forstyrrelser i bildene og må tas ut hvis du skal undersøke hode/halsområdet.
- Øyesminke. Den kan inneholde små deler av metall som kan gi forstyrrelser på bildene.
- Neglelakk. Kan også inneholder spor av metall som kan gi forstyrrelser på bildene.
Om du ammer ber vi deg ta kontakt med oss før du kommer til timen.
Drikkekontrast
I noen tilfeller vil du bli bedt om å møte på avdelingen før undersøkelsen for å drikke kontrast. Dette vil framgå av innkallelsen din.
Under
Under undersøkelsen ligger du på en benk som føres inn i en rørformet maskin som er åpen i begge ender. Du ligger med hodet eller bena først avhengig av hvilket område på kroppen du skal undersøke. Området vi skal undersøke må ligge midt i MR-skanneren. Det er viktig at du ligger helt stille for at bildekvaliteten skal bli god.
Mens opptaket pågår, hører du en rekke bankelyder. Du får ørepropper og/eller hørselsvern som demper bankelyden.
Mens bildene blir tatt overvåkes du av personalet fra et annet rom, men kan kommunisere via mikrofon. Du får en alarm i hånden for å kunne kontakte personalet.
Har du behov for å ha med pårørende, kan disse sitte inne med deg mens undersøkelsen pågår. MR-sjekklisten gjelder også for pårørende som skal være i rommet.
Skal du undersøke bekkenorganene og/eller tarm, kan det også være nødvendig å sette en sprøyte med et stoff som får tarmen til å slutte å bevege seg en liten stund. Tarmbevegelser kan gi forstyrrelser i bildene.
Undersøkelsestiden varierer fra 15 minutter til 1 1/2 time, avhengig av hvilket område du skal undersøke og hvor mange bilder vi skal ta.
Gjør det vondt?
MR-undersøkelser og kontrastmiddel
I noen tilfeller må vi sette MR-kontrast i blodet. Da får du et plastrør (venekanyle) lagt inn i en blodåre. Kontrasten settes inn i venekanylen. Dersom det kan være aktuelt å gi deg kontrast under undersøkelsen skal legen din bestille nyrefunksjonsprøve (blodprøve) som du må ta før du kommer til MR-timen. Er dette tilfelle for deg vil det stå i innkallingsbrevet ditt. MR-kontrast gir sjeldent bivirkninger i form av allergilignende reaksjoner.
Amming og kontrastmiddel
Overgang av kontrastmiddel til morsmelk er minimal, og det forventes ikke at spedbarnet påvirkes. I noen tilfeller vil vi anbefale å kassere morsmelken de første 24 timer etter undersøkelsen.
Du kan også diskutere dette med din henvisende lege.
Har du klaustrofobi?
Selv med litt klaustrofobi klarer de aller fleste å gjennomføre undersøkelsen. Dersom du har vondt for å ligge og/eller trenger hjelp til å slappe av, må du be fastlegen om smertestillende/avslappende medikament i forkant av undersøkelsen.
Etter
Dersom du er innlagt på sykehuset kommer du tilbake til avdelingen. Ellers kan du reise rett hjem når du er ferdig. Hvis du har fått kontrastvæske, må du vente til det har gått 30 minutter. Har du brukt beroligende medikamenter bør du ikke kjøre bil selv.
Resultatet av undersøkelsen
Vær oppmerksom
MR-undersøkelse og bruk av kontrastmiddel
Har du sterkt redusert nyrefunksjon, kan du få alvorlige bivirkninger etter bruk av MR-kontrastmidler. Derfor tas det særlige forsiktighetshensyn for denne pasientgruppen. MR-kontrastmidler kan brukes etter nøye medisinsk vurdering, i tilfeller der det er nødvendig for å påvise sykdomstilstander.
Dersom det er aktuelt å gi deg kontrast i forbindelse med undersøkelsen vil det i noen tilfeller være behov for å avklare nyrefunksjon ved hjelp av en blodprøve.
Kontakt
Revmatismesykehuset
Poliklinikk
Revmatismesykehuset
Revmatismesykehuset
Margrethe Grundtvigs veg 6, 2609 Lillehammer