Diagnose

Raynauds fenomen

Raynauds fenomen er en tilstand der blodårer, særlig i fingre og tær, trekker seg unormalt kraftig sammen i kulde eller ved stress. Raynauds fenomen blir på folkemunne kalt «likfingre» da huden blir helt likblek under anfall.

Raynauds fenomen, også kalla likfingrar, kjem av at små blodårer trekkjer seg saman og klemmer av for blodstraumen. Vanlegvis er det temperaturendringar som utløyser anfalla.

Les mer på helsenorge.no

Raynauds fenomen blir kalt primært Raynauds fenomen om man får anfall med hvite fingre uten å ha noen underliggende sykdom. Ved noen sykdommer, blant annet en del revmatiske sykdommer, er Raynauds fenomen en del av sykdomsbildet. Tilstanden blir da kalt sekundært Raynauds fenomen.

Utbredelse og årsak

Primært Raynauds fenomen er relativt vanlig hos mennesker som ellers er friske. Man antar at mellom 3 og 10 % av befolkningen er rammet. Primært Raynauds fenomen oppstår vanligvis i barne- og ungdomsår eller ung voksen alder. Fenomenet er vanligere hos kvinner enn menn, og ofte har flere i familien samme symptomer.

Raynauds fenomen skyldes en unormalt kraftig sammentrekning av blodårer ved kuldeeksplosjon. Man vet at røyking og arbeid med vibrerende verktøy kan øke sjansen for å bli rammet.

Symptomer og sykdomstegn

Både primært og sekundært Raynauds fenomen rammer oftest hendene. Det mest vanlige er Raynauds fenomen i pekefinger, langfinger og ringfinger, mens tommelen er sjelden utsatt. Anfall med Raynauds fenomen kan ellers oppstå i tærne, øreflipper, nese, ansikt og rundt brystvorter.

Et typisk anfall med Raynauds fenomen forekommer oftest ved kulde og starter med at fingrene plutselig blir kalde, samtidig som det kommer til syne et skarpt avgrenset hvitt område. Etter hvert kan den hvite huden bli blåfarget på grunn av lite oksygen til vevet. Når varmen kommer tilbake i vevet, kommer det til slutt en rødlig farge. Et typisk anfall varer ofte rundt 15-20 minutter, men det er store forskjeller. Det er ikke alle som får alle fargeendringene i løpet av et anfall, det er vanligere å ha alle fargeendringene og større områder med fargeendringer ved sekundært Raynauds fenomen.

Under anfall med Raynauds fenomen kan man samtidig få smerter, eller bli nummen i de affiserte områdene. I alvorlige tilfeller kan man få sår på fingertuppene. Dette skyldes at vevet har fått for lite blodtilstrømming.

Utredning

Fastsetting av diagnose

Raynauds fenomen er en klinisk diagnose. Det vil si at diagnosen blir sett på bakgrunn av symptom og funn. Ved mistanke om sekundært Raynauds fenomen gjør man ofte mer omfattende undersøkelser for å kartlegge en eventuell grunnsykdom.

Behandling

Behandlingen for Raynauds fenomen består for det meste i ikke-medikamentelle tiltak.

Forebygging av anfall

 • Bruk kroppen og vær aktiv. Bevegelse og bruk av muskulatur gir økt blodsirkulasjon og varme.
 • Kle deg godt og varmt på hele kroppen. Flere tynne lag med klær varmer bedre enn ett tykt lag. 
 • Romslige sko/hansker/votter anbefales. 
 • Ull har egenskaper som gjør at du holder varmen selv om du blir våt eller fuktig.
 • Bruk pulsvarmere, gjerne både inne og ute.
 • Unngå å ta på deg klær som er kalde. 
 • Bruk hansker/votter når du skal holde kalde gjenstander, for eksempel fra frysen. 
 • Bruk varmepakke/hvetepose for å holde deg varm eller for å avhjelpe ved et anfall. 
 • Bruk elektriske varmeprodukter, votter/hansker/såler. 
 • Varm opp sengen med varmeflaske eller elektrisk varmelaken før du legger deg.
 • Bruk kuldeisolerende materialer som tre eller gummi på verktøy, redskap og håndtak. 
 • I bil kan kupévarmer, setevarmer, rattrekk, rattvarme og bruk av hansker være nyttig. 
 • Unngå belastning som kan forårsake dårlig sirkulasjon i fingrer, for eksempel bære en tung handlepose. 
 • Unngå trekk fra ventilasjon eller aircondition. 
 • Reduser stress. 
 • Unngå røyking da røyking kan forverre symptomer. 

Det finne elektrisk varmeprodukter til hender og føtter som en kan kjøpe i butikk eller søkes om via NAV. 

Bruk og vedlikehold for produkter fra NAV: Varmeprodukter kan bruke litt tid på å bli oppvarmet. Det kan derfor være en fordel å slå på batteriet før du går ut for å unngå å få et anfall før produktet har blitt varmt. Ha alltid batteriene fulladet før du går ut. Ta gjerne med ekstra batterier til lengre turer. For å få batteriet til å vare lengre kan du senke varmen litt. Batterier kan med fordel oppbevares i kjøleskap hvis de ikke brukes under en lengre periode. Håndvask produktene på maks 40°, må ikke tørkes i tørketrommel. Ikke vri hansker/votter/sokker etter vask, da kan ledningene ryke.

Hvis det er mulig bør man unngå medikamenter som gjør at blodårene trekker seg sammen. 

Om man er uttalt plaget med Raynauds fenomen og ikke kommer til målet med ikke-medikamentelle tiltak, er det noen ganger aktuelt å prøve medisiner som øker blodgjennomstrømmingen. Blodtrykksmedisinen nifedipin (Adalat) er førstevalg.  I alvorlige tilfeller kan også andre medikamenter vurderes. 

Oppfølging

Personer med primært Raynauds fenomen trenger ingen fast oppfølging. Ved sekundært Raynauds fenomen blir oppfølging vurdert ut fra grunnsykdommen.