Revmatismesykehuset på Lillehammer sender gjesteforsker til Harvard

Lege Ivana Hollan fra Lillehammer er blitt invitert som ”visiting scholar” (gjesteforsker) ved Harvard Medical School (det medisinske fakultetet ved Harvard University) og Brigham and Women’s Hospital, Boston, Massachusetts, USA. Hun vil være borte ett år fra slutten av oktober 2015.

Harvard University har de siste 13 – 14 årene på rad vært rangert som det aller beste universitetet i verden. Det å bli invitert til et slikt prestisjeuniversitet gir en betydelig anerkjennelse, både for Hollan selv, men også for Revmatismesykehuset på Lillehammer, som har lagt til rette for forskning på et høyt internasjonalt nivå. Ivana Hollan er personlig invitert, etter anbefaling av professor Matthew Liang, en av de fremste forskerne ved Harvard Medical School.

Harvard University har forberedt et godt program for henne. Ivana Hollan skal fortsette å administrere og drive prosjekter som springer ut fra Revmatismesykehuset, med mulighet til høykompetent veiledning. Dessuten skal hun bidra med å sette i gang nye forskningsprosjekter, utdanne seg videre innen forskningsteori og sitt fagområde samt undervise i sitt spesialfagfelt (sammenheng mellom hjertekarsykdom og betennelse).

Utenom Harvard University har Ivana Hollan hatt samarbeid også med andre amerikanske forskningsinstitusjoner. Hun er derfor invitert til å besøke også andre forskningsinstitusjoner i USA (slik som University of Stanford, University of California in Los Angeles, Lupus centre of Excellence i Pittsburgh) i sammenheng med pågående eller nye forskningsprosjekter, samt for å holde foredrag.

Ivana Hollan har i stor grad bidratt til den forskningsproduksjonen som utføres ved Revmatismesykehuset. Som en følge av denne virksomheten ble sykehuset i fjor innvilget over 5,5 millioner i forskningsmidler over en 3 års periode, noe som er nokså uvanlig for en så liten helseinstitusjon. Takket være midlene har Revmatismesykehuset kunnet starte to nye prosjekter, og ansatt en ny PhD stipendiat og en ny forsker.