Videokonsultasjon

Poliklinikk

Ved konsultasjoner hvor fysisk undersøkelse ikke er nødvendig, kan du få tilbud om å bruke videokonsultasjon. Vi benytter "Skype for Business" som er godkjent for bruk i pasientkonsultasjoner ved alle helseforetak i Midt-Norge. På denne siden finner du det du trenger for å koble deg opp og delta i videokonsultasjon med behandleren din.

Innledning

Den store fordelen med videokonsultasjon er at du slipper å dra til sykehuset når det ikke er nødvendig. Ved behov for undersøkelse eller inngrep, må du til sykehuset. 

Ikke alle våre poliklinikker/avdelinger tilbyr videokonsultasjoner enda. Spør behandleren din om neste konsultasjon kan gjøres på video.

Samtykke og e-postadresse

Behandler må ha muntlig samtykke fra deg for å kunne benytte videokonsultasjoner. Samtykket blir dokumentert, og du kan trekke det tilbake når som helst, og uten å måtte oppgi årsak, uten at det går ut over behandlingen din. For å trekke tilbake ditt samtykke, kontakt sekretær ved poliklinikken der du skal ha videokonsultasjonen.

Du må også oppgi e-postadressen din slik at vi kan sende deg innkalling til videokonsultasjonen.

Tekniske krav for å kunne delta på videokonsultasjoner

 1. Du må ha en mobiltelefon, nettbrett eller bærbar PC (Windows) som er koblet til internett. Internettforbindelsen må være stabil (WIFI/4G)
 2. Kunne laste ned og installere appen «Skype for Business» på mobilen eller nettbrettet (på bærbar PC kjøres "Skype for Business" i nettleser) 
 3. Kunne lese personlig e-post på den enheten du skal benytte (mobil/nettbrett/ bærbar PC)
Merk: Skype for Business appen fungerer ikke for Chromebook.

OBS! Overføring av videobilde krever en viss datamengde tilgjengelig. Hvis du benytter 4G må det være tilstrekkelig datamengde igjen på abonnementet slik at videokonsultasjonen kan gjennomføres. Vi anbefaler derfor bruk av Wifi der det er mulig.

Kostnader

Videokonsultasjoner er sidestilt med fysisk oppmøte hos behandler. Du mottar faktura for egenandelen som ved fysisk oppmøte.

Taushetsplikt og personvern

På samme måte som ved fysisk oppmøte, vil Helsepersonellovens og Pasientrettighetslovens regler om taushetsplikt være styrende for videokonsultasjonen og behandling av informasjon under samtalen. Relevante og nødvendige helseopplysninger blir journalført på lik linje som om samtalen foregår ansikt til ansikt eller per telefon. 

Av sikkerhetsmessige årsaker brukes ikke «vanlig» Skype, men Skype for Business. Skype for Business benytter en kryptert linje, og samtalen (lyd og bilde) blir ikke lagret verken på internett eller på våre servere. Det vil heller ikke være mulig å sende tekstmeldinger («chat») i løsningen. 

Nærmere informasjon om hvordan personopplysningene dine vil bli behandlet, står i personvernerklæringen vår (sett på lokal lenke).

Ved spørsmål kan personvernombudet kontaktes via e-post til: 

 • Helse Nord-Trøndelag: postmottak@hnt.no
 • St. Olavs hospital: post@stolav.no
 • Helse Møre og Romsdal: postmottak@helse-mr.no


Henvisning og vurdering

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Forberedelser

Det er viktig at du har gjort deg kjent med teknologien i god tid før første videokonsultasjon. Vi anbefaler at du benytter mobil eller nettbrett dersom du har mulighet til det. Det er viktig at du laster ned appen «Skype for Business» i god tid før videokonsultasjonen og gjør deg kjent med hvordan den brukes.

På bærbar PC trenger du ikke laste ned "Skype for Business" på forhånd.

Uavhengig av om du skal benytte mobil, nettbrett eller bærbar PC, anbefaler vi at du leser nøye gjennom all informasjon nedenfor vedrørende nedlasting/installasjon og hvordan du kobler deg opp med den enheten du ønsker å bruke.

Et siste tips er at du sørger for at enheten er tilkoblet strøm (evt. at batteriet er fulladet) og at du sitter i et stille rom med god belysning. 

Hvordan klargjøre mobil/nettbrett for videokonsultasjoner?

iPhone/iPad

 1. Gå inn på «App Store». 
 2. Trykk på SØK nederst til høyre på skjermen.
 3. Skriv SKYPE FOR BUSINESS i søkefeltet.
 4. Trykk på HENT på appen «Skype for Business».
 5. Etter installasjonen åpner du appen «Skype for Business». 
  Du må svare bekreftende (Tillat/OK) på spørsmål om å gi appen tilgang til kamera, mikrofon, kontakter etc. 
 6. Ikke logg inn – lukk app.

Android

 1. Gå inn på «Play Butikk» på mobiltelefonen din.
 2. Skriv SKYPE FOR BUSINESS i søkefeltet øverst på skjermen.
 3. Trykk INSTALLER på appen «Skype for business".
 4. Etter installasjon åpner du appen «Skype for business».
  Du må svare bekreftende (Tillat/OK) på spørsmål om å gi appen tilgang til kamera, mikrofon, kontakter etc. 
 5. Ikke logg inn – lukk app.

Teste videokonsultasjon fra mobil/nettbrett

Etter at du har installert appen på mobil eller nettbrett, bør du teste oppkoblingen. I e-postinnkallingen du fikk fra sykehuset, ligger det lenke til den kommende videokonsultasjonen.

 1. Trykk på lenken «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon»
 2. Trykk «Bli med som gjest»
 3. Skriv inn navnet ditt og trykk den store blå pilen.
 4. Du kommer nå til den virtuelle lobbyen (venterommet) for videokonsultasjonen. Testen er vellykket, og du avslutter ved å trykke Avbryt.

Hvordan klargjøre bærbar PC for videokonsultasjoner?

Dersom du ikke har Skype for Business installert på PCen, er det behov for å installere et «tillegg» for å kunne kjøre videokonsultasjonen i PCen sin nettleser. 

I e-postinnkallingen du fikk fra sykehuset, ligger det lenke til den kommende videokonsultasjonen.  

.


Bilde av hvor du skal trykke for å delta i videokonsultasjon.

Trykk på lenken «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon»Skjermdump av hva du skal trykke for å installere skype

Velg at du vil «Installere og bli med ved hjelp av nettappen for Skype-møte».
Skjermdump av om du vil installere skype
Når nedlastingen starter må du velge «Kjør» for å installere tillegget til nettleseren.
Skjermdump av tekstboks om du vil godta for å bli med i skypemøte
Etter installasjonen: Trykk «Ja» for å bli med i møtet.
Skjermdump av velkommen-boks
Skriv inn navnet ditt og trykk «Bli med».Sikkerhetsadvarsel

Du kan oppleve at du får opp en sikkerhetsadvarsel når du har trykket "Bli med". I så fall må du velge "Tillat tilgang"
Når du har trykket Bli med (evt. "Tillat tilgang"), kommer du inn i venterommet til videokonsultasjonen. 

Du er nå ferdig med klargjøringen på PC og lukker det aktuelle vinduet på PCen (trykk X i øvre høyre hjørne)


Ofte stilte spørsmål

Hvorfor kan jeg ikke bruke Chromebook til videokonsultasjonen?

Per nå er det slik at Android-utgaven av appen Skype for Business ikke gir 100 % funksjonalitet på Chromebook sitt operativsystem (ChromeOS). Det forventes at det vil komme en egen utgave av appen for ChromeOS, men inntil det skjer kan ikke Chromebook benyttes til videokonsultasjon med Skype for Business.


Koster det noe å laste ned eller bruke appen «Skype for Business»?

Det er gratis både å laste ned og bruke denne appen. Hvis du bruker mobilnett (4G) vil datatrafikken bli belastet ditt abonnementet på vanlig måte. Vi anbefaler at du bruker Wifi dersom du har mulighet til det.

Jeg får ikke lastet ned appen til mobilen.

Sjekk at du er koblet til WIFI, og at du har logget inn på kontoen din i App Store/Google Play.

Hvordan skal jeg starte videokonsultasjonen?

For å starte videokonsultasjonen trykker du på lenka «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon» som ligger i innkallingen vi sender deg pr e-post. Men før du gjør dette, er det viktig at du har lest og fulgt veiledningen angående nedlasting/installasjon og hvordan du kobler deg opp med den enheten du ønsker å bruke.

Jeg finner ikke innkallingen fra sykehuset i e-postboksen min

I slike tilfeller har vi flere tips:
 1. Hvis du har trykket «Godkjenn» på innkallingen, kan avtalen ha blitt flyttet til kalenderen din. Sjekk på den aktuelle datoen i kalenderen. 
 2. Hvis du heller ikke finner avtalen i kalenderen, kan du prøve å søke etter innkallingen i e-postboksen. Søk f.eks. på stikkord video. 
 3. Du vil motta en påminnelse pr e-post ca kl 10 dagen før konsultasjonen. E-posten er en kopi av innkallingen, inklusive lenken du skal trykke på for å starte videokonsultasjonen. 
 4. Hvis du ikke finner innkallingen og heller ikke har fått e-post som beskrevet i punkt 3, ta kontakt med den aktuelle avdelingen på sykehuset slik at vi kan sende deg innkallingen på nytt.

Hvilket brukernavn/passord skal jeg bruke for å logge på Skype for Business-appen fra mobil/nettbrett?

Du skal velge alternativet «Bli med som gjest» (ikke «Logg på» i Skype for Business). Da trenger du ikke brukernavn/passord, men skriver bare navnet ditt og trykker deretter på den blå pilen for å bli koblet opp.

Jeg har trykket på «Bli med som gjest», og det kommer et skjermbilde hvor det står «Lykke til med møtet», men den blå sirkelen står bare og snurrer. Hva gjør jeg?

Hvis det har snurret mer enn 30 sekunder i dette skjermbildet, trykk « Avbryt» og velg deretter «Bli med som gjest» en gang til. Hvis du er koblet på mobilnett (4G), kan årsaken være at du ikke har nok datamengde tilgjengelig.
Løsning: koble til Wifi.

iPad: Det skjer ingenting når jeg klikker på «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon»

Det kan være innstillinger på nettbrettet ditt som hindrer automatisk åpning av appen Skype for Business. Du kan da kopiere innkallingslenken fra e-posten (dette gjør du ved å peke på «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon» og velger kopier lenke) og lime dette inn i nettleservinduet. Du vil deretter få mulighet til å åpne appen.

Mobil: Appen «Skype for Business» starter ikke når jeg klikker på lenken i innkallingen

Noen mobiler har sikkerhetsinnstillinger som gjør at du ikke får startet Skype for business. Prøv å se etter beskjeder du må svare ut på skjermen.

Jeg får ikke aktivert video på mobil/nettbrett

Gå til innstillinger/settings på mobilen, finn frem til Skype for business i lista. Trykk på den og sjekk om du har gitt kameratilgang for appen.

Jeg får ikke aktivert lyd på mobil/nettbrett

Gå til innstillinger/settings på mobilen, finn frem Skype for business i lista. Trykk på den og sjekk om du har gitt mikrofontilgang for appen.

Jeg hører ikke behandler

Skru opp lydnivået på enheten du bruker. Dette gjøres på litt forskjellige måter avhengig av hvilken enhet du benytter. Se etter høyttaler-ikon på skjermen din. På mobiltelefon er volumreguleringen som oftest på siden av mobilen. Sjekk også at du ikke har deaktivert lyd i appen.

Kameraet viser ikke meg, men viser bildet i rommet jeg sitter i

Du har trolig aktivert hovedkameraet på mobilen. Trykk en plass på skjermen og velg kameraikonet oppe til høyre for å skifte kameraet du viser.

Jeg er tilkoblet WIFI, men får ikke aktivert kameraet

Du er trolig tilkoblet et offentlig nettverk med sikkerhetsinnstillinger som gjør at du dessverre ikke får opp video.


Under

Konsultasjonen gjennomføres som om samtalen foregikk ansikt til ansikt på sykehuset. Ved oppstart er det viktig at alle presenterer seg. Dersom du har en venn/pårørende tilstede under samtalen, er det viktig at vedkommende blir presentert og er synlig for behandleren.

Slik kobler du deg opp og deltar i videokonsultasjonen med mobil/nettbrett

Følg veiledningen nedenfor dersom du allerede har lastet ned appen «Skype for Business» på mobilen/nettbrettet. Hvis du ikke har gjort dette, se avsnittet «Hvordan klargjøre mobil/nettbrett for videokonsultasjoner» lenger opp.

 1. Finn fram innkallingen i e-posten din, eller i kalenderen på mobil/nettbrett.
 2. Trykk på lenken «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon».
 3. Ved eventuelt spørsmål, svar bekreftende på at innkallingen skal åpnes i appen "Business/Skype for Business"
 4. I skjermbildet «Velkommen til Skype for Business» velger du «Bli med som gjest» (viktig: ikke velg «Logg på»). Skriv så navnet ditt og trykk på den store blå pilen.
 5. Deretter venter du i lobbyen (venterommet) til behandler slipper deg inn til konsultasjonen.
 6. Når konsultasjonen starter er kamera og mikrofon avslått (deaktivert). For å aktivere lyd og bilde må du derfor: 
  1. Trykk på symbol for kamera 
  2. Trykk på symbol for mikrofon
 7. Når videokonsultasjonen er ferdig, trykker du på den røde knappen for å avslutte.

Tips: Se "Ofte stilte spørsmål» dersom du opplever problemer med å aktivere kamera eller mikrofon.


Se video hvordan du kobler deg opp her.

NB: Videoen er laget av Helse Møre og Romsdal, men fremgangsmåten er helt lik uavhengig av sykehus du har videokonsultasjon med.

Slik kobler du deg opp og deltar i videokonsultasjonen med bærbar PC

Følg veiledningen nedenfor dersom du har klargjort PC. Hvis du ikke har gjort dette, se avsnittet «Hvordan klargjøre PC for videokonsultasjoner» lenger opp.
 1. Finn fram innkallingen i e-posten din. Trykk på lenken:  «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon».
2. Etter denne meldingen skal det etter noen sekunder åpnes et nytt vindu som vist i pkt 3. 

Hvis det ikke dukker opp automatisk, trykk på «Prøv å bli med i møtet på nytt»


3. Skriv navnet ditt og trykk på «Bli med»

4. Det kan komme en slik melding. I så fall trykker du på «Tillat tilgang»

5. Nå kommer du til lobbyen (venterommet), hvor du venter til behandler starter møtet

6. Når selve konsultasjonen starter, vil du se bilde/video av behandler på skjermen din.
Sjekk at din video og mikrofon er påslått, som vist på bildet.  

Dersom det er en «strek» over symbolene betyr det at video og/eller mikrofon er deaktivert. I så fall trykker du én gang på symbolet for å aktivere.

7. Når videokonsultasjonen er ferdig, trykker du på den røde knappen for å avslutte.


Etter

Du mottar faktura for eventuell egenandel som ved fysisk oppmøte. 

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Poliklinikk
Besøkstider
mandag - fredag 08:00 - 15:00
Revmatismesykehuset
Besøksadresse
Revmatismesykehuset(Kart)
Margrethe Grundtvigs veg 6, 2609 Lillehammer
Telefon
61 27 95 00
E-post

Kollektivtransport

Nærmeste busstopp er ved Lillehammer sykehus

Parkering

Dersom du kjører bil så får du gratis parkeringsbevis i resepsjonen. Det kan til tider være begrenset med ledige parkeringsplasser, dersom du ikke får parker så henvises det til parkeringsplassen på Maihaugen.

Praktisk informasjon

Avbestille eller endre time

Dersom du har spørsmål om en timeavtale, ønsker å endre eller avbestille time, må du ta direkte kontakt på telefon mandag - fredag kl. 08.00-13:00.

Bruk telefonnummeret på innkallingsbrevet.

Det er mange pasienter som venter på behandling hos oss. Vi oppfordrer derfor at du gir beskjed om endring eller avbestilling av time så tidlig som mulig.

Timeavtalen må avbestilles/endres minst 24 timer (kun hverdager) i forveien. Dersom timen din er på en mandag, må du avbestille den senest fredagen før.

Du kan ikke avbestille eller endre time ved å sende oss e-post eller melding på sosiale medier. Dette er for å overholde personvernloven og pasientsikkerhetsloven.

Foto og film

​​​Det er tillatt å ta bilder og filme på Revmatismesykehusets område, men vær oppmerksom på at pasienter, pårørende og helsepersonell ikke skal fotograferes eller filmes uten samtykke. 

Hvordan forebygge spredning av bakterier

​•Vask hendene ofte, bruk ev. hånddesinfeksjonsmidler
•Be om nytt sengetøy eller nattøy om du trenger det
•Be pårørende og venner om å vente med å besøke deg dersom de ikke er helt friske

Kiosk

​Vi har en liten kiosk i resepsjonen.

Taushetsplikt

​​Alle sykehusets medarbeidere har taushetsplikt. Ved ankomst til sykehuset opplyser du hvilke pårørende som skal få opplysninger om din sykdom og behandling. Du kan selv sette begrensinger på om slike opplysninger skal gis.

Tolketjeneste

​Fremmedspråklige pasienter kan få hjelp av tolk under sykehusoppholdet og i poliklinikkene. Det samme gjelder tolketjeneste for døve, døvblinde og hørselshemmede. Tolketjenester er gratis. Ved behov for tolk meldes dette til avdelingen/sengeposten.

Trådløst nett (Wi-fi)

Pasienter og pårørende kan logge på det trådløse nettverket "SykehusGjest". Første gang må du registere deg med telefonnummer.

Fant du det du lette etter?