Beinskjørhet - intravenøs behandling med zolendronsyre (Aclasta)

Poliklinikk

Intravenøs behandling med zolendronsyre (Aclasta ©) blir gitt til pasienter som av ulike grunner ikke kan bruke tabletter til behandling mot benskjørhet. Det er vanlig å gi væsken direkte i blodomløpet gjennom en kanyle som settes i en vene (infusjon), en gang i året.

Innledning

Vi gir Aclasta for å bremse videre beintap og styrke skjelettet, slik at bruddrisikoen reduseres. Behandlingen kan bli gitt hos fastlege, privatpraktiserende spesialister, andre legesenter eller i sykehus.

Henvisning og vurdering

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Aclasta kan påvirke nyrefunksjonen så det er viktig at du drikker godt i forkant ‐ 2‐3 glass vann mer enn vanlig.

Dette gjelder enten du skal ha din første, andre, tredje etc. infusjon med Aclasta. For å forebygge mulige bivirkninger bør du sørge for å ha Paracet i huset (se bivirkninger og komplikasjoner under).

Under

Du får en perifer venekanyle, vanligvis i en albuevene. Medisinen gis som en infusjon av 100 ml væske og tar minst 15 minutter. Du sitter i en stol eller ligger mens infusjonen pågår.

Gjør det vondt ?

Du vil kjenne et stikk i armen når det bli lagt inn en perifer venekanyle, ellers vil du ikke merke noe.

Hvor lenge varer behandlingen?

Det hele vil ta ca. en halv til en time. Selve infusjonen tar minst 15 minutter. Du behøver ikke vente etter at infusjonen er satt.

Etter

Når Aclasta er satt kan du reise hjem.

Kontroll oppfølging

Hvor ofte du skal følges opp avhenger av hvor alvorlig osteoporosen er og hvor mange brudd du har hatt. Noen følges opp årlig, andre annethvert år og enkelte hvert 3. år. Det vurderes i hvert enkelt tilfelle ut fra blodprøver og bentetthetsmåling.

Ofte stilte spørsmål

Om jeg skulle reagere på medisinen, når vil jeg merke det?
Det vanligste er at reaksjonen kan komme om kvelden den dagen Aclasta er satt, om natten eller dagen etter. Det er sjelden bivirkningene varer utover 3‐4 dager.

Vær oppmerksom

Bivirkninger av Aclasta er vanligst ved første gangs infusjon, derfor anbefaler vi at du tar Paracet 1 g dvs 500 mg x 2 3 ganger daglig i 3 dager etter infusjonen. Dette for å forebygge bivirkninger som influensalignende symptomer i form av muskel‐ og leddsmerter, hodepine eller feber. Skulle du allikevel oppleve å få disse bivirkninger, og de varer utover 4 dager, ta da kontakt med behandlingsstedet direkte.

Personer under 65 år er noe mer utsatt for bivirkninger med feber og influensalignende symptomer eller magesmerter. Pasientene kan etter første gangs infusjon eventuelt utstyres med Prednisolon 20 mg tabletter som tas som tre doser med 12 timers mellomrom dersom symptomene oppstår.

Forholdsregler

Det bør være tatt blodprøver som viser at du har tilstrekkelig mengde med kalsium og vitamin D og at du har god nyrefunksjon før setting av Aclasta.

Sjekk at du ikke er allergisk for Zoledronsyre. Ellers er det ingen forhåndsregler.

Poliklinikk
Revmatismesykehuset
Revmatismesykehuset(Kart)
Margrethe Grundtvigs veg 6, 2609 Lillehammer
Besøkstider
mandag - søndag 08:00 - 21:00
61 27 95 00

Kollektivtransport

Nærmeste busstopp er ved Lillehammer sykehus

Parkering

Dersom du kjører bil så får du gratis parkeringsbevis i resepsjonen. Det kan til tider være begrenset med ledige parkeringsplasser, dersom du ikke får parker så henvises det til parkeringsplassen på Maihaugen.

Avbestille eller endre time

Dersom du har spørsmål om en timeavtale, ønsker å endre eller avbestille time, må du ta direkte kontakt på telefon mandag - fredag kl. 08.00-13:00.

Bruk telefonnummeret på innkallingsbrevet.

Det er mange pasienter som venter på behandling hos oss. Vi oppfordrer derfor at du gir beskjed om endring eller avbestilling av time så tidlig som mulig.

Timeavtalen må avbestilles/endres minst 24 timer (kun hverdager) i forveien. Dersom timen din er på en mandag, må du avbestille den senest fredagen før.

Du kan ikke avbestille eller endre time ved å sende oss e-post eller melding på sosiale medier. Dette er for å overholde personvernloven og pasientsikkerhetsloven.

Foto og film

​​​Det er tillatt å ta bilder og filme på Revmatismesykehusets område, men vær oppmerksom på at pasienter, pårørende og helsepersonell ikke skal fotograferes eller filmes uten samtykke.

Hvordan forebygge spredning av bakterier

​•Vask hendene ofte, bruk ev. hånddesinfeksjonsmidler
•Be om nytt sengetøy eller nattøy om du trenger det
•Be pårørende og venner om å vente med å besøke deg dersom de ikke er helt friske

Kafe

​Kafeen ligger i gamlebygget ved venterom1 og er åpen både for medarbeidere og besøkende.

Her finner du blant annet påsmurte rundstykker, kaker, varm mat og en fristende salat buffe, med et stort utvalg av kaffe og drikke.

Hverdager kl. 09.00 - 15.00
Helg kl. 10.00 - 15.00

Kiosk

​Vi har en liten kiosk i resepsjonen.

Sosialt samvær

​Det finnes fellesrom med TV i 2. etg.

Taushetsplikt

​​Alle sykehusets medarbeidere har taushetsplikt. Ved ankomst til sykehuset opplyser du hvilke pårørende som skal få opplysninger om din sykdom og behandling. Du kan selv sette begrensinger på om slike opplysninger skal gis.

Tolketjeneste

​Fremmedspråklige pasienter kan få hjelp av tolk under sykehusoppholdet og i poliklinikkene. Det samme gjelder tolketjeneste for døve, døvblinde og hørselshemmede. Tolketjenester er gratis. Ved behov for tolk meldes dette til avdelingen/sengeposten.

Trådløst nett (Wi-fi)

Pasienter og pårørende kan logge på det trådløse nettverket "SykehusGjest". Første gang må du registere deg med telefonnummer.